Domkirken feirer Samefolkets dag to dager til ende

Søndag 6.februar inviterer Fredrikstad domkirke til festgudstjeneste og feiring av samisk nasjonaldag. Og 8.februar blir det Kjellerkveld med fokus på samiske rettigheter.

Velkommen til Samefolkets dag i Domkirken! Fra høyre: Lise Derås-de Jong, Tore Erik Mohn og Endre Fyllingsnes.

Det er flere grunner til at Fredrikstad domkirke ønsker å feire den samiske nasjonaldagen på denne måten, ifølge sokneprest Endre Fyllingsnes:

- For det første er det en stadig voksende erkjennelse både i kirke og samfunn om at den samiske kulturen er en viktig del av den norske kulturarven. Både som storsamfunn og majoritetsreligion bærer vi på en lang og vond historie med undertrykkelse av den samiske kulturen. Denne arven har dessverre vært med å skape skam rundt det å være same. Selv om mye har endret seg til det bedre de siste årene, er det fortsatt mye uvitenhet blant folk flest om samiske perspektiver. Vi ønsker å bruke denne dagen til å øke bevisstheten om den samiske befolkningen og kulturen som lever i Fredrikstad, sier soknepresten.

- Vi vet jo at det bor mange samer og mennesker med samisk bakgrunn både i Fredrikstad og hele Nedre Glomma-regionen. De siste årene har vi sett en økende bevissthet på at man har en samisk identitet, og flere har for eksempel byttet ut bunaden med kofte. Det er en samisk stolthet som holder på å vokse fram også i byen vår. Det ønsker vi som kirke å være med å løfte frem og heie på, fortsetter Fyllingsnes.

En annerledes festgudstjeneste

Sammen med domkantor Tore Erik Mohn og Lise Derås-de Jong, som tilhører Domkirken menighet og selv er halvt same, har de utgjort en planleggingskomite for festgudstjenesten den 6.februar. Og fest kommer det til å bli:

- Dette vil bli en annerledes gudstjeneste både når det gjelder musikk og tekster. Blant annet skal menigheten synge den samiske nasjonalsangen «Guhkkin davvin Dávggáid vuolde» («Langt nord under Store Bjørnen»), og flere av gudstjenestens bibellesninger og liturgiske ledd blir fremført på nordsamisk, forteller domkantor Tore Erik Mohn.

- Borg vokal vil synge på gudstjenesten, og har den siste tiden øvd inn både samiske tekster og melodier. I tillegg til å lede menigheten i en ukjent men veldig vakker salmetradisjon, vil Borg vokal fremføre Knut Nystedts mektige messemusikk «Missa Brevis», fortsetter domkantoren, som også dirigerer Borg vokal.

Samisk språk

Lise Derås de-Jong er opprinnelig fra Kirkenes, men har bodd en årrekke i Fredrikstad. Hennes mor er samisk, og de siste årene har Lise selv begynt å lære seg nordsamisk:

- Språket er viktig. Jeg hører andre historier, opplever noe nytt og en annen nærhet til min mor når vi kan snakke på hennes morsmål, hennes hjertespråk - som også er mitt. Jeg lærte ikke samisk som barn, og jobber nå hardt for å lære meg språket. Jeg er veldig glad for at det samiske språket får stor plass i gudstjenesten, gjennom sang og lesninger, sier Lise.

Selv skal Lise være med å be Fadervår på nordsamisk, og hun gleder seg til å feire Samefolkets dag i Domkirken:

- For meg er det viktig å synliggjøre det samiske, og å møte andre med samisk bakgrunn. Og en festgudstjeneste på Samefolkets dag i Domkirken, er en flott anledning for å møtes og feire!

Ordføreren kommer

Fyllingsnes, Mohn og Derås-de Jong håper at mange vil finne veien til Domkirken denne dagen. De oppfordrer alle som har kofte til å ta den på, og gjerne også ta med samiske flagg.

I domkirken er de veldig glade for at ordfører Siri Martinsen blir med på gudstjenesten og holder en hilsen i anledning dagen. Og like etter gudstjenesten er alle invitert til festkirkekaffe med tale for dagen ved førsteamanuensis ved Høyskolen i Østfold, Hadi Strømmen Lile.

Kjellerkveld om samiske rettigheter

Allerede tirsdag 8.februar kl. 19:00 er det mulighet for å bli enda bedre kjente med både samisk historie og den samiske befolkningens ulike utfordringer i dag. Da blir det Kjellerkveld i Domkirken der førsteamanuensis Hadi Strømmen Lile skal foredra om: «Det samiske folk, og litt grunnleggende om samiske rettigheter».

Lile er rettssosiolog og menneskerettsforsker, og har doktorgrad fra Norsk senter for menneskerettigheter. Han har blant annet vært fast medlem av Pressens faglige utvalg (PFU), og er medlem av Den nasjonale forskningsetiske komité for samfunnsvitenskap og humaniora (NESH). Hadi Strømmen Lile har jobbet mye med det samiske folks historie, kultur og rettigheter, og er i dag tilsatt ved Høyskolen i Østfold.

På Kjellerkvelden blir det også kulturelle innslag og enkel bevertning. Gratis inngang.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"